harmrozenberg.punt.nl
Laatste artikelen

De Waag.

 

Vandaag drie fotootjes van het Waaggebouw. Dit gebouw is er niet meer, op de laatste dag van de oorlog door de Duitsers in brand geschoten. Het gebouw wat er nu staat heeft dienst gedaan als bankgebouw. Binnenkort komt hier de Febo, bekend van hun automatiek. Hier kun je straks kroketten en bitterballen uit de muur trekken en er gaat een gerucht dat er ook een broodjeszaak wordt gevestigd. Naar aanleiding van deze verandering vandaag een drietal fotootjes van het mooie waaggebouw wat hier eens gestaan heeft.

 

Lees meer...

Wijde Burgstraat.

 

Deze week een drietal foto’s van de Wijde Burgstraat. Ik liep vorige week met een gezelschap over de Wijde Burgstraat waar men druk bezig is met de gevel van de Schoenenreus, het vroegere belasting kantoor. Dit bracht mij op het idee om voor deze keer een paar foto’s uit het verleden van deze straat op mijn log te zetten. Allereerst de naam van de straat, deze naam komt hoogstwaarschijnlijk van het kasteel van de Sneker stadsridder wat hier vroeger met hebben gestaan, dit kasteel, of versterkt huis heette, ”de Roodenburch”. Op de ene foto ziet je het pand van wat nu het Kruitvat is, voorheen Looper en daar voor Bervoets. Dan een foto van de Joodse Synagoge, nu Bart Smit en als laatste een fotootje van het vroegere belastingkantoor, toen de Schoenenreus zich hier vestigde is dit mooie pand compleet vernield en wat er straks achter de steigers vandaan komt dat moeten we ook maar weer afwachten.

 

Lees meer...
Oosterpoortbrug.

Nu er weer plannen bestaan om weer een beweegbare Oosterpoortbrug op de plaats van de overkluizing, die nu de verbinding vormt tussen de Leeuwarderweg en de Jousterkade, te maken vond ik het wel leuk om een paar oude foto’s op mijn log te plaatsen. Daarom heb ik mijn verzameling weer eens nagekeken en ik vond een drietal foto’s. Op de ene, al een hele oude zie je nog een houten ophaalbrug, de andere twee foto’s laten een draaibrug zien, die met een soort van slinger, die op een as werd geplaatst en dan draaide de brugwachter de brug open. In het wegdek zaten twee putjes afgesloten door een dekseltje, in het ene putje zat de draaispil en in het andere een vergrendeling om de brug te vergrendelen. Op de middelste foto, kun je als je goed ziet nog een politieman zien die het verkeer regelde.

Lees meer...

Boschstraat en Boschgracht.

Nu men zo druk bezig is met de bebouwing van het Boschplein, vandaag een paar foto’s hoe het vroeger was. Op de beide foto’s zie je de huizen in de Boschstraat en aan de Boschgracht ook wel draaisloot genoemd. Deze verzameling straatjes en gracht was net als de Steenklip een bekende volksbuurt. Men leefde in niet de ideaalste omstandigheden, maar wel was er altijd veel saamhorigheid in deze volksbuurten, men stond altijd voor elkaar klaar, natuurlijk waren er hier ook uitzonderingen maar vaak niet veel. De Boschgracht, of draaisloot, liep vanaf de Prinsengracht naar de vuilstort, in Sneek de asbak of aslaan genoemd. Door deze gracht voeren een paar maal per week de zogenaamde tonnen pramen, pramen waarin de WC tonnetjes werden opgehaald en naar de vuilstort werden gebracht. Bij de bouw van de parkeergarage aan het Boschplein waren op verschillende plaatsen weer delen van de houten walbeschoeiing zichtbaar.


Lees meer...

Schaapmarktplein.

Vanmorgen wandelde ik over het Schaapmarktplein en omdat het krokusvakantie is, was het redelijk druk voor een gewone woensdagmorgen, meestal is het hier vooral in de winterperiode niet echt druk. Zomers natuurlijk wel, dan staan er terrasjes en zijn er veel toeristen in de stad. Op de oude kleurenfoto is te zien dat er een markt is met op het hoekje bij de IJerbrug. Deze brug is er nu niet meer, dit is een overkluizing geworden. Wist u trouwens dat de oude IJerbrug zijn naam te danken heeft aan de verkoop van jaarlijks ongeveer 30.000 kievitseieren. Dus voor deze keer drie fotootjes van het Schaapmarktplein.Lees meer...

Julianapark.

Ondanks de koude wind heb ik vanmorgen nog een eindje gewandeld. Zo kwam ik ook langs het Julianaparkje bij de Dr. Boumaweg met op de hoek van de Willemstraat het Witte kerkje. Verder wandelend dacht ik, als ik straks weer thuis ben zal ik eens tussen mijn oude foto’s zoeken naar een paar prentjes van dit hoekje. Daarom vandaag twee afbeeldingen van dit mooie stukje van onze stad Sneek.


 

Lees meer...

De Noorderpoort.

 

Vandaag eens twee foto’s van de Noorderpoort. Ik dank dat de ene oude foto, met de auto’s bij verschillende Snekers nog wel bekend is. Nu is de Prins Hendrikkade en de Noorderpoort nog steeds een druk bereden stukje Sneker straatweg, nog steeds heel veel verkeer en waar zo nu en dan een fietser of voetganger nog wel eens wat problemen ondervind. Nee dan de andere oude prent. Op deze foto zie je als je goed kijkt nog een verpleegster, achter een invalidewagen lopen, midden op de rijweg. Veel van wat op beide foto’s is te zien, is ondertussen verdwenen, maar wat er nog wel is dat is bij de Snekers bekend als café Leeuwen, nu Brasserie de Noorderpoort.


Lees meer...

Burgemeester de Hoop park.

 

Vanmorgen wandelde ik door het laatste stukje park wat er nog over is, van dit eens zo mooie park. Het park was niet echt heel groot, maar aan het eind waren er twee speelweiden waar wij vroeger menig balletje hebben getrapt. Ook gingen we salamanders en stekelbaarsjes vangen in de sloot langs de jachthaven en als je geluk had, en dat hadden we regelmatig, ving je in je netje, kleine zeelt. Later toen ik verkering had gingen we er wel eens wandelen, er waren een paar mooie vijvers en wandelpaden. Tijdens mijn wandeling vanmorgen, heb ik een paar foto’s gemaakt, waarvan hier eentje. Thuis gekomen heb ik uit mijn verzameling er twee oudjes bij gezocht, dit en de foto’s vandaag in mijn weblog.


 

Lees meer...

Balthuusstreekje.

 

Vanmiddag heb ik een paar foto’s gemaakt bij de nieuwe ondergrondse parkeergarage, welke op het Boschplein gebouwd wordt. Toen zag ik ook dat men bezig is met grondwerk voor nieuw te bouwen huizen aan de Balthuiskade, of op zijn Snekers ”ut Balthuussstreekje”. Op de terugweg naar huis dacht ik, laat mij eens in mijn fotoverzameling duiken en eens kijken of ik ook fotomateriaal heb van de Balthuiskade. Twee foto’s kon ik vinden, volgens mij moet ik van dit stukje kade nog meer hebben, dus wie weet, kom ik deze week nog een keertje met een par foto’s van dit stukje Sneek.

 

Lees meer...
Het bolwerk bij de Noorderpoort. 
 Bij de vorige log schreef ik  over de hoge bomen op de achtergrond op een van de beide foto’s. Deze bomen stonden op het vroegere bolwerk. Sneek had vroeger een muur om de stad met daar achter het bolwerk. Nu hebben de Snekers in 1725 de muur afgebroken en de bolwerken geslecht, zo men in die tijd schreef en beplant met bomen zodat men er kon wandelen en het was er aangenaam toeven. Voor vandaag daarom twee foto’s fan hoe het eens geweest is daar op de hoek Wijde Noorderhorne en de Prins Hendrikkade. Vermoedelijk zal het er in 1725 zo nog niet uitgezien hebben maar in de jaren erna dus wel. In latere jaren bij de aanleg van de tramrails is het geheel weer veranderd en toen er meer autoverkeer kwam is langzamerhand de situatie ontstaan die wij nu kennen.

 

Lees meer...
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Categorieën
 
 
 
 
 
 
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl